A kosár üres
  ()

A kosár üres.

Videós oktatóanyag

Doromb suli - videós oktatóanyag
Bevezetés a dorombjátékba

A dorombsulinak az a célja, hogy a hangszerrel most ismerkedők segítséget kapjanak az elinduláshoz és utána a továbblépéshez. A haladó játékosok pedig néhány olyan játéktechnikát találhatnak, amit eddig máshogy, vagy egyáltalán nem ismertek. Tartózkodtam a különböző kultúrákban elterjedt különböző játékstílusok leírásától.

A doromb megtanulásánál a legfőbb szempont az, hogy örömünket leljük benne, magyarán semmit nem szabad erőltetni. Ezen a hangszeren nem lehet hamisan játszani, nem lehet rosszul játszani. Az egész dorombozás arról szól, hogy felfedezzük, szájürengünk milyen akusztikai csodákra képes, hogy megérezzük bennünk rejlő ritmust, hogy kitapintsuk a Föld pulzusát. Ezek után jöhet a népdalok elsajátítása...

Ezeket a dorombleckéket inspiráló ötleteknek szántam, remélem, mindenki sokkal tovább fejleszti játéktudását, mint amennyit ezek a leckék nyújtanak.

Alappengetés

Az alábbi videó segítséget nyújt abban, hogyan szólaltassuk meg először a dorombot.

 

Alappengetés hibái

Sokaknak az veszi el a kedvét a dorombozástól, hogy az első alkalommal "csörög" a doromb, nem szól tisztán. Ezek a hibák nagyon könnyen kiküszöbölhetőek:

  1. A mutatóujjaddal ne szorítsd össze a keretet!
  2. Ne harapj rá a dorombra!
  3. Az ajkaddal se szorítsd össze a doromb keretét!
  4. Nyisd ki a szád annyira, hogy a két fogsor között a rugó elpendülhessen! 
  5. Határozottany nyomd a fogadhoz a hangszert!
  6. Egyenesen előre pengesd!

Légzéstechnika

 

Kontraritmus TaKa-TaKa

Két pendítés között a nyelvvel határozott, erős, inkább hátul képzett T-t és K-t képzünk. Legcélszerűbb ezt a TaKa-TaKa szópárral gyakorolni, kilégzéssel együtt. A pendítés pillanatában az orron keresztül befelélélegzünk. Gyakorold a videóval együtt. Bármilyen dorombon eljátszható a technika. A videóban egy D hangolású Classic típus szerepel.

 

Intonáció

Alapszintű intonációs gyakorlat az intonációs kör. Nyelvünket pozicionáljuk olyan helyzetbe, mintha egy nagyon magas I hangot formálnánk, de az ajkunkat ne húzzuk szét. Ez lesz a legmagasabb hang, amit a dorombon ki tudunk játszani. Most a nyelvünkkel a legmélyebb O hangot artikuláljuk (nem kell mondani közben, hangszál ne rezegjen!). Ez lesz a legmélyebb hang a dorombon. Magas I-ből, folyamatos pengetés mellett csúsztassuk a nyelvünket a legmélyebb O helyzetbe. Eközben végig csak az orron keresztül kell lélegezni. Ügyeljünk arra, hogy a nyelvünk nagyon lassan mozogjon. Figyeljük meg, hogy a legapróbb változásra is mennyit változik a doromb hangja.

 

Intonáció levegővel

http://www.doromb.com - dorombleckék. Alapszintű intonációs gyakorlat az intonációs kör. Itt tanulhatod meg: http://youtu.be/bFMfO9eiuGQ Ennek továbbfejlesztett, hangosabb változata az, amikor mindezt levegőmozgással együtt végezzük. A gyakorláshoz 8 ütem alatt (magas I-től, mély O-ig haladva) kilégzéssal, majd a következő 8 ütemre belégzéssel csináljuk. Ahhoz, hogy az intonáció hallható legyen, de a levegőnek legyen hatása a hangerőre, a levegőt egy viszonylag kis helyen kell átengedni. A nyelv és a szájpadlás közötti apró résen keresztül "szelel" a levegő, enyhe surrogó hangot adva. 

 

Oda-vissza pengetés

 

Oda-vissza pengetés levegőráfújással

Ehhez a technikához először érdemes az alap tremoló technikát elsajátítani: http://youtu.be/xQ_VVi825Fc. Attól függően, hogy milyen ütemben játszunk, az oda-vissza pengetés során a kívánt helyen a pendítést hangsúlyozhatjuk levegőráfújással. Ezt először gyakoroljuk lassan úgy, hogy minden 4. kifelé pendítésre egy erőteljesebb, precíz, a szájpadlás közepéről indított T hangot mondunk. Fontos, hogy a tüdő (rekeszizom), a nyelv és a kéz egyszerre mozduljon, pontos legyen a ritmus.

Haladóknak: 5/4-es technika

Az alábbi videó azt mutatja be, hogyan játszom a Navrang Pangea c. számában a dorombtémát (mély doromb, nem a magas). Ez egy 5/4-es ritmus, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy egy ütemben 5 hang van. A videó először megmutatja az egészet egyben, majd az egyszerűbb első ritmusvariánst, majd a második, tremolóval variált variánst. Csak ismételgetni kell és már megy is. DU-tata-DU-ta. DU: pengetes ráfújással, ta: pengetés levegő nélkül.

Haladóknak: Ritmus 4

Haladóknak: 13/8-os ritmus 

Dan Moi kezdeti lépések

A vietnámi dan moit az ajakhoz, NEM a fogakhoz kell érinteni. Alapvetően nagyon óvatosan kell megpendíteni a magas és mély dan moit, mivel nagyon finom, érzékeny hangszer.

Milyen doromb lapul a dorombos táskában?

 

Kosár

A kosár üres
  ()

A kosár üres.

Dorombshop keresés

Pénznem/Currency

Rólunk

Magyarország legnagyobb dorombkínálatával és szakértő segítséggel várjuk látogatóinkat. Oldalunkon több mint 60 kézi készítésű doromb, kiegészítők, kiadványok közül válogathat. Ezen kívül dorombos oktatóanyagokat, cikkeket, híres játékosokat bemutató interjúkat talál. Doromb workshopokat, rendezvényeket, koncerteket szervezünk. Bővebben

Fotók

Jártunkban-keltünkben ezt-azt fotózunk. Dorombok, különleges hangszerek, zenészek, fesztiválok, vagy valamennyire ebbe a szellemiségbe illeszkedő dolgok vannak itt elrejtve, szigorúan mobiltelefonos minőségben.